Ett utrymme som sedan tidigare varit försett med tre väggar och tak och som använts som förråd och bilplats har omvandlats till bostadsutrymme och varmförråd genom att en fasadvägg uppförts. Åtgärden har bedömts som en fasadändring inom detaljplanelagt område och byggsanktionsavgift har bestämts utifrån detta.
Bakgrund
Bygg-, miljö och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun beslutade den 31 januari 2012 att bevilja bygglov i efterhand för inbyggnad av befintlig öppenarea och ändrad användning från förråd/carport till bostad på en fastighet i kommunen. Nämnden beslutade också att påföra ägarna till den aktuella fastigheten, en byggsanktionsavgift. Som skäl för avgiften angav Nämnden att de lovpliktiga åtgärderna utförts utan att ett beslut om startbesked meddelats och att byggnadsverket dessutom tagits i bruk innan slutbesked lämnats. Ägarna överklagade beslutet om byggsanktionsavgift och yrkade hos länsstyrelsen att avgiften skulle sättas ned. De överklagade därefter länsstyrelsens beslut. Mark- och miljödomstolen fann att byggsanktionsavgiften skulle bestämmas till 7 499 kr.
Mark- och miljööverdomstolens domskäl
Enligt plan- och bygglagen, PBL 11:52, ska byggsanktionsavgiftens storlek framgå av de föreskrifter som regeringen har meddelat med stöd av PBL 16:12. Sådana föreskrifter har meddelats genom plan- och byggförordningen, PBF. Enligt PBF 9:1 ska en byggsanktionsavgift tas ut för de överträdelser och med det belopp som följer av det kapitlet. Avgiften fastställs med tillämpning av det prisbasbelopp som gäller för det år som beslutet om avgiften fattas. I fråga om överträdelser bestående i att påbörja byggåtgärder avseende byggnader utan att byggnadsnämnden har gett ett startbesked gäller bestämmelserna i paragraferna 6-11. För överträdelser i form av att ta en byggnation avseende byggnad i bruk innan byggnadsnämnden har gett ett slutbesked gäller paragraferna 18-22. Det är alltså olika bestämmelser och därmed också skilda beräkningsgrunder som ska tillämpas beroende på vilken typ av överträdelse och vilken slags byggåtgärd det gäller. För att besvara frågan hur byggsanktionsavgiften i detta fall ska beräknas måste Mark- och miljööverdomstolen därför först ta ställning till vilken byggåtgärd det rör sig om.
Fastighetsägarna har omvandlat ett utrymme, som tidigare utnyttjats som förråd och bilplats, till bostadsutrymme och varmförråd genom att uppföra en fasadvägg.
Mark- och miljödomstolen har bedömt att den aktuella åtgärden innebär att byggnaden helt eller delvis har tagits i anspråk eller inretts för ett väsentligen annat ändamål än det som byggnaden senast har använts för och mot bakgrund av detta tillämpat PBF 9:8 och 9:20 för att beräkna byggsanktionsavgiften. Varje ändring av en byggnad eller del av en byggnads faktiska användning innebär emellertid inte att byggnadens ändamål ändras. När det gäller frågan vad som utgör en typisk ändamålsändring kan ledning hämtas i de användningsändamål som traditionellt brukar anges i detaljplaner, dvs. bostad, handel, samlingslokal, kontor, garage och industri (jämför PBL 4:11 punkt 2 och de rättsfall som det hänvisas till i prop. 1985/86:1, s. 677). I förarbetsuttalandena finns även vissa närmare preciseringar i fråga om ändamålet handel, till exempel skillnaden mellan partihandel och detaljhandel (prop. 1985/86:1, s. 576 ff.). Att en byggnads användning ändras inom ramen för något av dessa områden utgör däremot som regel inte att den används för ett väsentligt annat ändamål. Som exempel kan nämnas att det inte utgör ett väsentligt annat ändamål att ändra en boendeanvändning för en byggnad från fritidsboende till permanentboende.
Fastigheten omfattas av byggnadsplan 01-ING-905 från 1967. Enligt planbestämmelserna får fastigheten endast bebyggas med enfamiljs radhus för bostadsändamål. Den del av byggnaden som det nu är fråga om har använts som förråd och uppställningsplats för bil. Denna användning har inte gjorts i någon annan form eller högre utsträckning än vad ett normalt boende i resten av byggnaden medför. Det har till exempel inte bedrivits någon yrkesmässig förråds- eller garageverksamhet. Den aktuella ytan får därmed anses ha använts för bostadsändamål både före och efter det att den sökta åtgärden utfördes. Det rör sig därmed inte om någon åtgärd som innebär att byggnaden helt eller delvis har tagits i anspråk eller inretts för ett väsentligen annat ändamål än det som byggnaden senast har använts för. Varken PBF 9:8 eller 9:20 är därför tillämpliga på åtgärden.
Frågan är då om åtgärden föranleder en byggsanktionsavgift enligt någon annan bestämmelse.
Uppförandet av fasadväggen utgör inte en nybyggnad enligt PBL 9:2 första stycket punkt 1. Bilplatsen hade redan tidigare de övriga tre väggarna och ett tak, och åtgärden att uppföra en fasadvägg har inte syftat till att öka byggnadens volym. Den kan därför inte heller betraktas som en tillbyggnad PBL 9:2 första stycket punkt 2. Byggåtgärder kan visserligen i vissa fall vara lovpliktiga som tillbyggnader om de visuellt ger intryck av att vara sådana (se till exempel RÅ 2009 ref. 67 I-III). Den aktuella åtgärden ger dock inte ett sådant intryck. Den enda förändring som har skett är att fasadväggen har tillkommit. Mark- och miljööverdomstolen anser mot bakgrund av det anförda att det är fråga om en sådan bygglovspliktig åtgärd som avses i PBL 9:2 första stycket punkt 3c, det vill säga en fasadändring inom detaljplanelagt område.
Byggsanktionsavgiften för åtgärden att påbörja ändringsarbetet med fasaden innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked ska beräknas enligt PBF 9:10 första stycket punkt 1. Bestämmelsen har ändrats från och med den 1 juli 2013 (SFS 2013:308) och därefter ännu en gång från och med den 2 juli 2014 (SFS 2014:471). Av övergångsbestämmelserna följer att äldre föreskrifter gäller för överträdelser som har ägt rum före respektive ikraftträdandedatum. De nya föreskrifterna ska dock tillämpas om de leder till en lindrigare påföljd. Bestämmelsen i dess nuvarande lydelse (vilken är densamma som i SFS 2013:308) medför att byggsanktionsavgiften blir lägre än enligt den föreskrift som gällde då överträdelsen ägde rum. Bestämmelsen i dess nuvarande lydelse ska därför tillämpas vid beräkningen.
Enligt PBF 9:10 första stycket punkt 1 är byggsanktionsavgiften för ett en- eller tvåbostadshus 0,125 prisbasbelopp med ett tillägg av 0,0005 prisbasbelopp per kvadratmeter av den area som ändringen avser. Prisbasbeloppet för år 2012 ska rätteligen vara 44 000 kr. Ändringen utgörs av en fasadvägg som enligt ritningen har en area om 7,68 m2 (3,20 m x 2,40 m). Byggsanktionsavgiften enligt nämnda bestämmelse blir då 5 669 kr ((0,125 x 44 000) + (0,0005 x 44 000 x 7,68)). Några skäl att enligt PBL 11:53 sätta ned byggsanktionsavgiften till hälften eller en fjärdedel av det nämnda beloppet har inte framkommit.
Sammanfattningsvis ska mark- och miljödomstolens dom ändras på så sätt att den byggsanktionsavgift som ska tas ut av fastighetsägarna bestäms till 5 669 kr.
Mål nr P 9086-14
Läs även: