De personer som skulle få att detta nya sjuvånings gårdshus som ny utsikt, överklagade naturligtvis denna detaljplan. Det nya sjuvåningshuset skulle komma att ligga ca 15 meter framför det befintliga huset. Därutöver skulle balkonger, loftgångar, burspråk, förråd och liknande få byggas till ett största djup av 1,8 meter från fasadlivet på det nya gårdshuset. Problemet för de redan boende personerna hävdades, inte oväntat, bli besvärande insyn och försämrade ljusförhållanden. Hälften av lägenheterna i det befintliga gårdshuset är dessutom enkelsidiga som endast har fönster mot gården och den föreslagna nya byggnaden, och övriga har fönster mot en annan innergård där avståndet mellan fasaderna enligt plankartan är 12,5 meter.
De överklagande personerna menade att det kommer att uppkomma en mycket störande insyn från det föreslagna nya sjuvåningshuset på grund av dess närhet och de i detaljplanen medgivna fyra meter breda balkongerna eller altanerna.
Av dagsljusstudien som kommunen låtit utföra framgår att sex av nio lägenheter i det befintliga huset, kommer att hamna under den rekommenderade dagsljusnivån, enligt Boverkets rekommendationer i sina byggregler.
Länsstyrelsen avslog överklagandet, liksom Mark- och miljödomstolen i Nacka.
Mark- och miljööverdomstolen
Ärendet hamnade därefter i Mark- och miljööverdomstolen. Där kom man fram till att ”avståndet mellan husen i detta fall var inte anmärkningsvärt kort, utan fick anses vara acceptabelt trots att huset placeras helt parallellt med befintlig gårdsbebyggelse längs ena sidan av innergården. När det gäller det försämrade dagsljuset citerade överdomstolen Boverkets byggregler: I avsnitt 6:322 i Boverkets byggregler (2011:6) anges att rum där människor vistas mer än tillfälligt ska utformas och orienteras så att god tillgång till direkt dagsljus är möjlig. Av Boverkets allmänna råd (BFS 2014:3) till denna bestämmelse framgår att standarden är uppfylld om den beräknade dagsljusfaktorn uppgår till cirka en procent”.
Mark- och miljööverdomstolen konstaterade att föreskrifterna i Boverkets byggregler gäller vid uppförandet av nya byggnader samt att allmänna råd är vägledande men inte är bindande. Man konstaterade vidare att ”De fyra lägst belägna lägenheterna kommer att få en dagsljusfaktor under en procent. Ett underskridande av rekommendationen innebär inte per automatik att olägenheten anses vara betydande, utan även detta får under vissa förhållanden tålas”.
Slutklämmen blev: ”Mark- och miljööverdomstolen bedömer sammantaget att den relativt stora olägenhet som de befintliga lägenheterna drabbas av i form av ökad insyn och minskat dagsljusinsläpp trots allt inte är betydande i den mening som avses i 2 kap. 9 § PBL. Detta med hänsyn till läget mycket centralt i Stockholm och till de förändringar som därmed får anses acceptabla. Överklagandet ska därför avslås”.
Mål nr P 11149-16 – MÖD 2017:54
Egen kommentar: Det är mycket intressant att i Stockholm, och kanske under nuvarande bostadsjakt, måste man tåla att dagsljuset i lägenheterna inte blir så värst bra. Undantaget kanske borde skrivas in i Boverkets byggregler. Samma kanske gäller för tillgänglighet, brandsäkerhet, buller, ventilation och dålig lukt med mera.