Förr var lag- och regeländringar inte alls lika vanligt som det har blivit idag. De ändringar som gjordes då var också ofta väldigt omfattande. Idag ändras regelverken betydligt oftare, många en eller till och med flera gånger per år, och ändringarna kan vara små såväl som stora. Har man tur finns det en konsoliderad version eller omtryck, men om inte måste du själv pussla ihop grundförfattningen med ändringsförfattningarna. Det kan bli en väldans klipp och klistrande.
Boverkets byggregler (BBR) är något de flesta känner till och ett bra exempel för att försöka reda ut detta. När vi pratar om den gällande BBR:en säger man vanligtvis tillexempel ”BBR 29”. BBR 29 är dock bara en ändringsförfattning som inte innehåller alla delar av BBR. BBR29 innehåller bara de paragrafer eller avsnitt som ändrats vid BBR29s beslutsdatum. Alla övriga ändringar måste man se i tidigare ändringar. Det man i vardagstal sannolikt menar när man pratar om den gällande regelverket om man säger ”BBR 29” är troligtvis då BBR med ändringar som gjort fram till och med BBR29.
BFS står för Boverkets författningssamling. Varje ny författning får ett nummer. Det gäller även ändringarna.
Grundförfattning
En första, ny författning kallas grundförfattning. Den innehåller alla regler i just den författningen.
Exempel: Den senaste grundförfattningen för BBR kom med BBR18 som beslutades den 19 april 2011.
Ändringsförfattning
En ändringsförfattning kan beröra någon liten del av en paragraf eller avsnitt, men det kan också beröra stora delar i flera paragrafer eller avsnitt. I en ändringsförfattning finns bara de delar som har ändrats vid det aktuella tillfället med i författningen.
Exempel: BBR har många ändringsförfattningar efter den senaste grundförfattningen. Den senaste ändringsförfattningen är BBR29. Det innebär att man måste läsa alla ändringsförfattningar samt grundförfattningen tillsammans för att få en helhet av vad som gäller.
Omtryck
Ett omtryck innebär att grundförfattningen återges i sin helhet med ändringarna inarbetade. Ett omtryck räknas som en ändringsförfattning. Ordet Omtryck finns angivet med uppe till höger på författningens första sida.
Exempel: BBR21 är ett exempel på omtryck, där man alltså har tagit med grundförfattningen och ändringar till och med BBR21 i samma dokument. Tyvärr framgår det först när du öppnar dokumentet om det är ett omtryck eller inte, eftersom det trots allt räknas som en ändringsförfattning.
Konsoliderad version
Konsoliderad version tas ibland fram för att underlätta för användaren av reglerna när enbart en ändringsförfattning ges ut utan omtryck. I den konsoliderade versionen finns alla gällande bestämmelser från grundförfattning till senaste ändringsförfattning samlade. Den konsoliderade versionen sammanställs enbart i informationssyfte. Därför måste man alltid kontrollera texten mot den tryckta versionen. I den tryckta versionen finns uppgift om ikraftträdande- och övergångsbestämmelser och där finns samtliga fotnoter till författningen.
Exempel: Senaste grundförfattningen för Boverkets byggregler var BBR18 som kom i april 2011. Därefter har det kommit nästan årligen en eller till och med flera ändringsförfattningar. Det skulle bli enormt jobbigt att veta vilka regler som gäller om det inte fanns en konsoliderad version som innehåller grundförfattningen och alla ändringar. På den konsoliderade versionen står det till och med vilken ändring den konsoliderade versionen omfattar. I exemplet nedan står det BFS 2011:6 (= grundförfattningen) med ändringar till och med BSF 2020:4 (=BBR29)
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Varje författning innehåller ikraftträdandebestämmelser, som anger när reglerna börjar gälla. När ändrade regler träder i kraft finns det ofta övergångsbestämmelser. Det betyder att det under en övergångstid finns möjlighet att använda de gamla reglerna.
Exempel: Vanligtvis längst bak i författningen står det när reglerna träder i kraft, alltså när de kan börja användas. Här framgår också om och hur länge äldre bestämmelser får användas. Nedan är övergångsreglerna för BBR 29.
Boverket – Om grundförfattning, ändringsförfattning, omtryck, konsoliderad version och ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Läs även: