• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Nytt & Viktigt

För dig som vill hänga med!

 

  • Hem
  • Lagar & föreskrifter
  • Rättsfall
  • Byggteknik
  • Smått & Gott
  • Film & intervjuer
  • Kurser
  • Kontakt
    • Kontakt
  • Prenumerera
  • Logga in
Hem · Byggteknik · Grundläggande byggteknik – fuktens verkningssätt

Grundläggande byggteknik – fuktens verkningssätt

30 augusti 2015

Ur Hus & Hälsa-kampanjen
En uppförd byggnad måste förbli torr för att inte mikroorganismer ska få tillfälle att utveck­las eller att kemiska ämnen inte ska emittera för mycket. I detta avsnitt kommer vi bara att behandla två konstruktioner och riskerna med dessa. Naturligtvis finns det risker för uppfukt­ning även inom andra konstruktioner. För projektören och byggaren gäller det att förstå risken för olika former av uppfuktning. Innan vi närmare behandlar platta på mark och kryprumsgrunder ska vi allmänt titta lite på olika fuktkällor och hur fukt kan transporteras i olika konstruktioner.

Fukt i mark
Markfukt Bild1Markfukt är regn och smältvatten i jorden som sjunker ner till grundvattnet. Markfukt är också vattenånga i jordens porer.
Ovanför grundvattenzonen finns en zon med kapillärt uppsuget vatten. Från den fukt­mättade jorden ovanför grundvattnet sker både en kapillär uppsugning och avdunstning. Denna process är mycket långsam jämfört med uppfuktning. Porerna i marken är därför mätta­de med vattenånga, dvs den relativa fuktighe­ten är i regel alltid 100% .Grundvattennivån varierar normalt under året, vanligtvis är den högst efter snösmältningen utom i sydligaste Sverige där den är högst under vintern.

De delar av ett hus som har markkontakt kan utsättas för påverkan av sjunkvatten, grundvatten och av den fukt som finns i porer­na i jorden. Det är således viktiga förutsätt­ningar att känna till grundvattnets högsta läge, jordarternas genomsläpplighet och kapillär stighöjd för val av grundläggningsmetod och grundläggningsdjup.

Fukt i material
Vatten kan bindas mer eller mindre fast till olika byggnadsmaterial.
Byggtekniskt är det i första hand det vatten som kan förångas som är av intresse.
Det råder alltid en viss balans mellan fukt i material och fukt i omgivningen. Materialet tar upp vatten från omgivningen, uppfuktning, eller avger vatten, uttorkning, eller är i jämvikt med omgivningen. Omgivningen kring ett material har således en avgörande betydelse för hur snabbt och hur mycket vatten som upptas och avges. Materialet kan vara i kontakt med fuktig luft och då är det materialets hygroskopiska egenskaper som är avgörande. Materialet kan vara i kontakt med fritt vatten och då är det den kapillärsugande förmågan som är avgörande. I kontakt med andra mate­rial är båda funktionerna avgörande.

Fukttransporter
fukttransport.bild 2Fukt kan transporteras på olika sätt i husets olika delar. Vatten i vätskefas kan transporte­ras via tyngdkraften och kapillärkrafter. Luft­fukt transporteras via konvektion och diffu­sion.
Regn och smältvatten, som läcker in ge­nom tätskikt påverkas av tyngdlagen. Vid blåst underlättas denna transport av tryckskillnader så att vattnet trycks eller sugs in i springor och otätheter. Ventilation kan också bidra till sugkrafter.

Vid kapillär transport är drivkraften vatt­nets ytspänning och vattenmolekylernas attrak­tionskraft mot porväggarna. För att transporten skall kunna ske krävs en viss fukthalt i mate­rialet och tillgång på fritt vatten. Ju finare porerna är desto större är den kapillära sug­kraften. Vid en viss stighöjd motverkas den kapillära sugkraften av tyngdkraften. Denna stighöjd är ett mått på materialets kapillaritet.
Transport av vatten i ångfas, diffusion, kan ske i de flesta material. Drivkrafterna för ång­transport är skillnader i ånghalt i olika delar av material och konstruktioner.

Genom att ta reda på ånghalten på två eller flera ställen kan man konstatera transportrikt­ningen. Man kan då också bedöma varifrån fukten kommer. Ångtransport sker från högre ånghalt till lägre.
Under de årstider då skadlig kondens riske­ras är ånghalten i luften nästan alltid högre inomhus än utomhus. Diffusionens riktning blir därför nästan uteslutande inifrån och ut under höst, vinter och vår.
Vattenånga i luften kan också transporteras med luftrörelser, konvektion, som drivs av skillnader i lufttryck. Strömningsriktningen går från högt till lågt lufttryck. Om konvektio­nen går från ett varmt utrymme till ett kallt finns risk för kondens eller hög luftfuktighet där den varma luften kyls ner. Detta kan förekomma på vindar dit varm inomhusluft läcker upp genom vindsbjälklaget pga luft­trycksskillnader.

Arkiverad under: Byggteknik, Fria artiklar, Nyheter

Nytt & Viktigt ges ut i samarbete med

Primärt sidofält

Aktuellt

Boverket skjuter på de nya energireglerna

Anpassningen av energihushållningsreglerna till den nya regelmodellen inom Möjligheternas Byggregler frikopplas från den … Läs mer » om Boverket skjuter på de nya energireglerna

Möjlighet till tidsbegränsade lov för nya bostäder förlängs

Nu får universitet och högskolor hyra ut bostäder till fler

Varje friliggande område av fastigheten betraktas som en egen fastighet

Två bostäder i ett hus var planstridigt trots Attefallsregler om ytterligare bostad

Elcentralen – en otillgänglig teknisk egenskap

Se upp för oplanerade konsekvenser vid energieffektivisering

Praktiska råd för att tilläggsisolera vinden

Tävla att styra av byggprojekt effektivare

Aktuella kurser

Aktuella kurser från Byggutbildarna

Footer

Prenumerera på Nytt & Viktigt


På papper, på webben eller både – ett enkelt sätt att hänga med i byggbranschens utveckling.
Läs mer om hur det fungerar »

Nytt & Viktigts nyhetsbrev

Om du vill få våra nyhetsbrev i din e-postlåda, klicka på knappen och fyll i namn och e-postadress.

Följ oss

Nytt & Viktigt ges ut av

Byggutbildarna Rune Johansson AB

www.byggutbildarna.com

Kontaktsida »
Prenumeration · 08-33 03 13

© 2023 Byggutbildarna · Vår integritetspolicy · Xpomagz + Genesis Framework + WordPress · Logga in