Inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) har en översyn gjorts av de statliga universitetens och högskolornas möjlighet att hyra ut bostäder i andra hand till vissa grupper av studenter och forskare. I anledning av översynen föreslås en ny förordning som ersätter nuvarande bestämmelser om frågan. Den nya förordningen föreslås också innehålla bestämmelser om uttag av avgifter, om statlig ersättning till högskolorna för att tillhandahålla bostäder och om redovisning av uthyrningsverksamheten.
Uppdatering 221129: Förordning om möjlighet för universitet och högskolor att tillhandahålla bostäder – SFS 2022:1515, se Nu får universitet och högskolor hyra ut bostäder till fler – N&V 6-22
Det finns i dag en brist på bostäder i många högskolekommuner, vilket försvårar rekryteringen av såväl studenter som anställda till högskolan. Bostadsbristen utgör ett hinder för högskolans internationalisering och för rörligheten bland forskare. Tillgången till bostad har betydelse när studenter och forskare väljer var de vill studera eller arbeta. Möjligheten att erbjuda boende kan i många fall vara en förutsättning för att ett lärosäte i konkurrens med lärosäten i andra länder ska kunna rekrytera forskare och internationella studenter. För att säkerställa internationaliseringen i högskolan och rörligheten bland forskare föreslås därför i denna promemoria att de statliga universiteten och högskolorna även i fortsättningen ska ha möjlighet att hyra bostadslägenheter och upplåta dessa i andra hand som genomgångsbostäder, det vill säga boende som erbjuds under en begränsad tid. För att inte snedvrida konkurrensen föreslås att samma regler ska gälla för alla statliga universitet och högskolor.
Det föreslås att det ska vara möjligt att hyra ut bostäderna till fler grupper av forskare och internationella studenter än i dag. Förutom till studenter inom utbytesprogram med andra länder och till gästforskare ska det vara möjligt att hyra ut till studenter på grundnivå eller avancerad nivå som är skyldiga att betala studieavgifter, till studenter på forskarnivå (doktorander) som har påbörjat sina studier tidigast sex månader innan hyresavtalet ingås och till forskare som har varit anställda vid lärosätet i högst sex månader när hyresavtalet ingås och som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande vetenskaplig kompetens högst fem år innan anställningen påbörjas.
I promemorian föreslås att det ska vara tillåtet för de statliga universiteten och högskolorna att hyra bostäder endast om det är bostadsbrist och en andrahandsuthyrning av bostäderna till en eller flera av de grupper av studenter och forskare som omfattas är nödvändig för att säkerställa internationaliseringen vid lärosätet eller rörligheten bland forskare. De nya kraven följer av EU:s regler om statligt stöd och är en förutsättning för att universiteten och högskolorna ska kunna få använda anslagsmedel för att ersätta kostnader i uthyrningsverksamheten som inte täcks av avgifter.
På grund av EU:s statsstödsregler föreslås även att avtalen om att hyra ska få ingås för en tid som är längst tio år, och få förlängas med högst tio år i taget.
Det föreslås att universiteten och högskolorna ska ta ut en avgift när de hyr ut bostäder i andra hand och att avgiften ska beräknas så att den täcker lärosätets egna kostnader. Avgiften får dock inte vara högre än skälig hyra enligt 12:55 jordabalken. Ett bemyndigande att disponera avgifterna föreslås även fortsatt finnas i det gemensamma regleringsbrevet för universitet och högskolor.
De statliga universitet och högskolor som hyr bostadslägenheter föreslås få möjlighet att använda anslagsmedel för att ersätta sina kostnader för sådana hyresavtal och andra kostnader för att kunna hyra ut lägenheterna i andra hand. Anslagsmedel ska dock inte få användas för kostnader som täcks av de avgifter som ska tas ut vid uthyrningen. Den ersättning som uthyrningsverksamheten tillförs är att anse som statligt stöd och lämnas i enlighet med kommissionens beslut 2012/21/EU av den 20 december 2011 om tillämpningen av artikel 106.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på statligt stöd i form av ersättning för allmännyttiga tjänster som beviljas vissa företag som fått i uppdrag att tillhandahålla tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.
Det föreslås att de statliga universitet och högskolor som har ingått hyresavtal för bostadslägenheter för att hyra ut dessa i andra hand ska redogöra för uthyrningsverksamheten i sin årsredovisning. Kostnader och intäkter som är hänförliga till uthyrningsverksamheten ska särredovisas från övrig verksamhet. Det föreslås också ett krav på att bevara vissa handlingar och uppgifter som behövs för att Sverige ska kunna fullgöra de skyldigheter som följer av kommissionens beslut 2012/21/EU.
Den nya förordningen och ändringarna i förordningen (1993:528) om statliga myndigheters lokalförsörjning föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. Den nya förordningen ska som utgångspunkt inte tillämpas i fråga om avtal som har ingåtts före ikraftträdandet, men ska tillämpas i fråga om förlängning av ett sådant avtal.
Promemorian har gått ut på remiss. Sista dag att svara på remissen är den 29 september 2022.
Regeringen: En ny förordning om möjlighet för universitet och högskolor att tillhandahålla bostäder U2022/02259
Läs även: