En granne har anmält att en byggnation avviker från det beviljade bygglovet. Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att nämnden genom att godkänna de reviderade bygglovshandlingarna inom ramen för startbesked respektive slutbesked visserligen har gått utöver vad som borde hanterats i samband med dessa besked. Eftersom slutbeskedet för den uppförda byggnaden inte överklagats och därmed fått laga kraft har nämndens beslut att avsluta tillsynsärendet dock varit riktigt.
Nämnden beviljade den 23 september 2013 bygglov för tillbyggnad om 59 kvm av ett fritidshus samt nybyggnad av garage med carport och förrådsdel på fastigheten X. Inför startbesked inkom bygglovssökanden med reviderade ritningar. I ritningarna hade bland annat planlösningen ändrats, en invändig trappa mellan bostads- och källarplanet tillkommit, taket höjts på del av byggnaden och vissa fasadändringar avseende altan och fönstersättning skett. Startbesked meddelades i december 2014.
Verkställbarhet av slutbesked
Ett byggnadsverk får inte tas i bruk i de delar som omfattas av ett startbesked förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked. Det finns inga bestämmelser i PBL om när slutbesked får verkställas. Eftersom slutbesked normalt sett är ett gynnande beslut omfattas de inte heller av förvaltningslagens bestämmelse om att beslut får verkställas först när de har fått laga kraft. Det innebär att slutbesked får verkställas direkt, oavsett om beskedet gäller en lovpliktig eller anmälningspliktig åtgärd. (jfr prop. 2016/17:180 sid. 217-218).
Källa: Boverket ( 2024-07-18)
I augusti 2015 anmälde U.N. till nämnden att de åtgärder som utförts inte följde bygglovet, bland annat genom att det befintliga huset rivits och det därmed var fråga om nybyggnad, inte tillbyggnad.
Enligt Mark- och miljööverdomstolen är det i och för sig tydligt att ändringarna i detta fall har varit alltför omfattande för att kunna rymmas inom det beviljade bygglovet.
I november 2015 inkom till nämnden en skrivelse samt konstruktionsritningar från kontrollansvarig. Kontrollansvarig angav att de delar av fritidshuset som skulle bevaras hade behövts rivas. Inför slutbesked inkom bygglovssökanden återigen med reviderade ritningar. Jämfört med startbeskedet hade ett flertal fönster och en dörr i källarplanet tillkommit, marknivåer justerats och fönstersättningen ändrats igen.
I beslut daterat den 25 april 2016 gav nämnden slutbesked. I beslutet anges att byggherren har uppfyllt sina åtaganden enligt bygglovet, kontrollplanen, startbeskedet samt kompletterande villkor samt att nämnden inte har funnit skäl att ingripa enligt plan- och bygglagens kapitel 11.
Avslutat tillsynsärende utan åtgärd
Nämnden beslutade därefter att avsluta tillsynsärendet utan åtgärd. Underinstanserna har bedömt att nämnden inte haft fog för sitt beslut att avsluta tillsynsärendet och att det, trots det meddelade slutbeskedet, finns utrymme för att ingripa enligt 11 kap. PBL. Mark- och miljööverdomstolen delar inte den bedömningen.
Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att byggnaden i flera avseenden har kommit att avvika från det beviljade bygglovet. PBL innehåller inte någon möjlighet att bevilja ändring i tidigare meddelat bygglovsbeslut, men vissa mindre justeringar kan godtas. Enligt Mark- och miljööverdomstolen är det i och för sig tydligt att ändringarna i detta fall har varit alltför omfattande för att kunna rymmas inom det beviljade bygglovet. Det gäller såväl de ändringar som gjorts mellan bygglov och startbesked som de mellan startbesked och slutbesked.
Vem får överklaga ett slutbesked?
Det saknas en specifik bestämmelse i plan- och bygglagen (PBL) om vem som får överklaga ett slutbesked. Enligt förvaltningslagen får dock ett slutbesked överklagas av den som beslutet angår och som har fått ett negativt beslut. Ett beslut att inte ge slutbesked kan överklagas av den som sökt lovet eller gjort anmälan. Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har tidigare fastställt att grannar kan överklaga startbesked om deras civila rättigheter påverkas, och i vissa fall även slutbesked, exempelvis för ett attefallshus. För att en åtgärd ska få slutbesked måste alla krav enligt startbeskedet vara uppfyllda. Domstolen har klargjort att startbesked och slutbesked bör ses i ett sammanhang och att om en klagandes civila rättigheter påverkas av startbeskedet, kan de även överklaga slutbeskedet. Boverket tolkar att klaganden måste ha överklagat startbeskedet för att ha rätt att överklaga slutbeskedet.
Källa: Boverket ( 2024-07-18)
Start- och slutbesked var fel, men avsluta tillsynsärendet rätt
Nämndens beslut att genom startbesked och slutbesked godkänna de reviderade handlingarna har alltså gått utöver vad som borde hanterats i samband med sådana besked. Faktum kvarstår dock att nämnden har meddelat slutbesked trots avvikelserna. Eftersom det av utredningen framgår att avvikelserna från bygglovet var väl kända för nämnden när slutbeskedet gavs, kan det inte tillmätas någon avgörande betydelse hur beslutet om bygglov respektive slutbesked har rubricerats. Slutbeskedet har inte överklagats. Med hänsyn till att det finns ett gällande slutbesked för den uppförda byggnaden får nämndens beslut att avsluta tillsynsärendet anses riktigt (se Mark- och miljööverdomstolens dom i mål nr P 7966-22 med där angivna hänvisningar till praxis). Vad U.N. har anfört i övrigt föranleder ingen annan bedömning.
Mark- och miljödomstolens dom och länsstyrelsens beslut ska därmed ändras och nämndens beslut fastställas.
Domen får enligt 5 kap. 5 § lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar inte överklagas.
Mark- och miljööverdomstolen mål: P 6366-23
Läs även:
- Ändring av lov finns fortfarande inte i PBL (P 9006-22) – N&V 3-24
- Reviderade handlingar kan inte hanteras i samband med start- eller slutbesked (P 7966-22)- N&V 1-23
- Nytt lov krävdes för reviderade ritningar (P 6273-20)- N&V 5-20
- Reviderade handlingar får överklagas (MÖD 2020:51) – N&V 5-20