Eftersom det är lite ovanligt med att kommunalt antagna planer upphävs, så fastnade vi för detta rättsfall. 23 nya enbostadshus planerades i Katrineholms kommun. Kommunen tog fram ett planförslag som antogs den 15 juni 2015. Beslutet överklagades av tre personer, Stora Jälkens Fiskevårdsförening och Sågmons samfällighetsförening till Länsstyrelsen i Södermanlands län, som i beslut den 4 september 2015 avslog överklagandena. Ärendet gick vidare till Mark- och miljödomstolen i Nacka.
De klagande framställde i huvudsak invändningar mot att planläggningen inte tog hänsyn till befintlig miljö, att kommunen enligt detaljplanen inte skulle vara huvudman för allmänna platser, att planen medförde en oacceptabel trafikökning och inte säkerställde en trafiksäker anslutning från planområdet till riksväg 55, samt att tomtmark förlagts inom strandskyddsområde.
Hela målet kom i fortsättningen att handla om trafiksäkerheten. Mark- och miljödomstolen tyckte inte att trafiksäkerheten var något större problem: ”Vad gäller planområdets anslutning till riksväg 55 konstaterar domstolen att de trafiksäkerhetsproblem som påtalats är befintliga och inte enbart hänförliga till den aktuella detaljplanen. Med beaktande av den begränsade trafikökning i området som förväntas vid genomförandet av planen bedömer domstolen att den intresseavvägning som kommunen gjort i fråga om trafikmiljön får anses godtagbar. Skäl att upphäva planen på den grunden föreligger således inte”.
Mark- och miljööverdomstolen tog upp frågan och konstaterade bland annat följande: ”Av 2 kap 4 § PBL följer bland annat att behovet av trafikförsörjning och god trafikmiljö samt skydd mot trafikolyckor ska beaktas vid utformningen av bebyggelsemiljön inom områden med sammanhållen bebyggelse.
Mark- och miljööverdomstolen kunde vid synen konstatera följande. För att få tillgång till barnomsorg, skola, vård och kommersiell service i Katrineholms tätort är de boende i det planerade villaområdet hänvisade till utfarten från Sågmons fritidshusområde till riksväg 55. För att komma till närmaste busshållplats mot Katrineholm behöver oskyddade trafikanter korsa den med såväl personbilar som tung trafik vältrafikerade riksvägen med en högsta tillåten hastighet om 100 km/h. Biltrafiken ut från området har väjningsplikt i förhållande till trafiken på riksvägen, varför framkomligheten begränsas av trafikbelastningen i kombination med den höga tillåtna hastigheten på riksvägen. Utfarten är idag enskild väg och omfattas inte av planen.
Att en säkrare lösning för de oskyddade trafikanterna bör skapas har under planprocessen påpekats av Trafikverket. I fråga om möjliga åtgärder framgår det av underlaget i målet att kommunen inte bedömer det samhällsekonomiskt försvarbart att anordna en planskild lösning för gångtrafikanter och att kommunens förslag på en gångpassage som korsar väg 55 vid busshållplatsen har avstyrkts av Trafikverket.
Under synen har kommunen uppgett att några ytterligare åtgärder för att förbättra trafiksituationen vid utfarten inte planeras från kommunens sida och att det är Trafikverket som ansvarar för hastighetsbegränsningar på aktuell sträcka… Trots att trafiksäkerheten på platsen är ett befintligt problem finner Mark- och miljööverdomstolen att planen står i strid med 2 kap. 3 och 4 §§ ÄPBL då det inte är utrett att det aktuella området är lämpligt för bebyggelse med hänsyn till möjligheterna att anordna trafik och kollektivtrafik så att en god trafikmiljö skapas. Kommunfullmäktiges beslut att anta planen ska därför upphävas.