I arbetet med att utveckla nya byggregler har Boverket fått in över 1400 remissvar från olika intressenter. Som ett resultat av denna omfattande respons har vissa förändringar gjorts i de tidigare föreslagna författningarna. De nya ändringarna i författningsförslaget om Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål är framför allt förtydligande och mer preciserade krav motsvarande det som finns i BBR idag.
Den 3 maj 2023 skickade Boverket ut en remiss med förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål.
Med anledning av inkomna remissynpunkter och nya överväganden har Boverket funnit anledning att justera vissa delar av förslaget. Detta remissunderlag avser enbart de delar som berör dessa justeringar. I avsnitt 3 framgår vilka paragrafer som nu föreslås utgå.
Boverket vill endast ha synpunkter på de justerade förslagen i denna extra remiss.
Parallellt med denna extra remiss arbetar Boverket med ändringar i de delar som inte omfattas av denna remiss. För närvarande finns inte ytterligare justeringar av det slag som föranleder ny remiss.
För att underlätta läsningen av extra remissen används samma paragrafnumrering som vid tidigare remiss. För att se helheten kan den tidigare remissen hämtas på Boverkets webbplats under äldre remisser. Paragrafnumreringen kan komma att ändras i den slutliga författningen.
Ändringar i extra remissen – bostäders lämplighet för sitt ändamål
1 kap. Övergripande bestämmelser
Mindre avvikelser ska dokumenteras
Mindre avvikelse från föreskrifterna i denna författning
LÄM 1:3
Mindre avvikelse får göras från föreskrifterna i denna författning i enskilda fall om
1. det finns särskilda skäl,
2. byggnaden ändå kan antas bli tekniskt tillfredsställande och
3. det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt.
Om mindre avvikelse enligt första stycket tillämpas ska skälen för detta dokumenteras i samband med den projektering som regleras i 8 §.
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 1:21 BBR.
Författningskommentar
Om kraven i föreskrifterna blir orimliga i det enskilda fallet är det möjligt att avvika från dem under vissa förutsättningar. Lösningar som uppfyller syftet med kraven i föreskrifterna kan då användas, trots att de formellt strider mot föreskrifternas ordalydelse.
Delar av allmänna råd från BBR är i författningen införda som föreskrifter. Därför kan det finns större behov än med tidigare regler att tillämpa mindre avvikelser från föreskrifterna, i de fall då byggnadens tänkta funktion eller användning gör uppfyllandet av kravet enligt den exakta ordalydelsen oskäligt.
Syftet är även att tydliggöra byggherrens och byggnadsnämndens roller som följer av PBL. Ansvaret för om en mindre avvikelse är lämplig faller på byggherren. Om byggherren däremot tillämpar regeln om mindre avvikelse felaktigt kan byggnadsnämnden, liksom vad gäller andra byggregler, kräva komplettering, ytterst neka startbesked eller slutbesked och ingripa genom tillsyn.
Hanteringen av mindre avvikelse skiljer sig inte från hur reglerna i författningen i övrigt hanteras.
Byggherrens ansvar för sin byggnad tydliggörs när texten om att byggnadsnämnden ska lämna ett medgivande tas bort.
Om bestämmelsen om mindre avvikelse tillämpas ska skälen för det dokumenteras i samband med projekteringen. Det kan ske genom en notering i en handling. Vad gäller utformningskraven som ska prövas vid bygglovet är det byggnadsnämnden som i bygglovet ska fatta beslut om mindre avvikelser från utformningskraven medges eller inte. Det är lämpligt att det framgår av byggnadsnämndens beslut vilka skäl som finns för att medge mindre avvikelser. Här kan nämnden om lämpligt referera till de skäl för mindre avvikelser som byggherren ska dokumentera i samband med projekteringen. Om mindre avvikelse inte medges bör nämnden normalt motivera detta i avslagsbeslut rörande bygglov.
Studentbostad är för studerande vid universitet eller högskola
LÄM 1:5
I denna författning avses med
(…)
studentbostad: bostad avsedd för studerande vid universitet eller högskola,
(…)
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 1:6 BBR.
Författningskommentar
Eftersom studentbostäder särskilt regleras behöver det finnas en definition av vad som avses med studentbostad. Med studentbostad avses bostad avsedd för studerande vid universitet eller högskola. Det innebär att bostäder avsedda för studerande vid annan eftergymnasial utbildning än på högskola eller universitet inte omfattas.
2 kap. Utformningskrav på bostäder vid uppförande av nya byggnader
1.1.1 Boverkets nya förslag i korthet
- LÄM 2:1 – begreppet långsiktig användning utgår. Punkterna 1 – 3 behålles från den tidigare remissversionen (med vissa redaktionella ändringar), medan punkt 4 utgörs av tidigare remissversionens LÄM 2:2.
- LÄM 2:2 utgår eftersom den flyttas till LÄM 2:1 punkt 4.
Krav på långsiktigt användbara bostäder försvinner
LÄM 2:1
En bostad ska utformas och dimensioneras för bostadsfunktionerna. Utformningen och dimensioneringen ska göras med hänsyn till
1. bostadens storlek,
2. det antal boende som den är avsedd för,
3. behovet av avskiljbara delar av rum, och
4. den inredning och utrustning som behövs.
Motsvarande bestämmelser finns i avsnitten 3:22 och 3:222 – 3:228 BBR. BBR 3:22 gäller allmänt om utformning av bostäder, och i BBR 3:222 – 3:228 preciseras krav för olika bostäder bland annat utifrån bostädernas area.
Författningskommentar
Bestämmelsen anger de förutsättningar som ska ligga till grund för utformningen och dimensioneringen av en bostad. Bostadsfunktionerna avser funktionerna sömn och vila, samvaro, matlagning, måltider, hygien och förvaring, enligt PBF 3:1 och PBF 3:17. I funktionen hygien innefattas personhygien samt tvätt och tork av tvätt. Funktionen förvaring kan delas in i förvaring som är för dagligt bruk, förvaring som inte är för dagligt bruk samt förvaring av skrymmande objekt.
Kraven i de fyra punkterna syftar till att säkerställa att bostaden är långsiktigt användbar. Det innebär bland annat att den inte är kopplad till en enskild persons eller enskild målgrupps preferens. Det innebär också att den ska kunna möbleras för sitt ändamål. Kraven i de fyra punkterna ska sammanvägas vid tillämpningen av bestämmelsen.
Hänsyn till bostadens storlek, enligt punkt 1, syftar till att dispositionen av en bostad ska vara sådan att det är möjligt att rymma bostadsfunktioner med en dimensionering som står i rimlig proportion till bostadens area.
Hänsyn till det antal boende som den är avsedd för, enligt punkt 2, syftar till att säkerställa att utrymme finns för bostadsfunktioner med en lämplig storlek för det antal personer som det är avsett ska använda bostaden.
Hänsyn till behovet av avskiljbara delar av rum, enligt punkt 3, syftar till att säkerställa en lämplig fördelning av utrymmen för bostadsfunktionerna, så att det är möjligt att skilja av ett utrymme till ett separat rum. Det handlar då om att funktionerna var för sig kan avskiljas genom åtgärder som att sätta upp väggar. Utrymmenas funktion ska kunna bibehållas efter avskiljningen. Till exempel i bostäder som är avsedda för mer än en person kan det finnas behov av att kunna skilja av bostadsfunktioner från varandra. Behovet kan vara större än i en bostad avsedd endast för en person. Dock ska funktionen personhygien alltid vara avskild i ett rum, vilket regleras i LÄM 2:3.
Hänsyn till den inredning och utrustning som behövs, enligt punkt 4, syftar till att säkerställa att det finns tillräckligt med plats för såväl fast som lös inredning och utrustning. Det är exempelvis fast inredning som köksskåp och utrustning i utrymme för matlagning. Det är också den möblering som behövs för bostadsfunktionerna, till exempel säng i ett utrymme för sömn och vila, matplats i ett utrymme för måltider eller förvaringsskåp.
I BBR finns hänvisningar i regler om bostadsutformning till standarden SS 91 42 21, för dimensionerande mått och inredningslängder. I standarden specificeras bostadsfunktionerna, med utformning och mått som kan uppfylla kravet på lämplighet. I författningsförslaget har hänvisningarna till standarden inte införts. Bestämmelserna är formulerade som funktionskrav och vid tilllämpningen behöver relevanta och vedertagna standarder och handböcker användas för att verifiera att kraven uppfylls. Standarden SS 91 42 21 kan då användas.
Utrymmet för inredning och utrustning kan minskas i studentbostäder
LÄM 2:1 a
Vid tillämpning av LÄM 2:1 för dimensionering och utformning av en studentbostad får hänsyn även tas till att bostaden används av den enskilde studerande under en avgränsad tid.
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 3:225 BBR.
Författningskommentar
Bestämmelsen tydliggör att även studentbostäder ska utformas och dimensioneras enligt LÄM 2:1, men att förutsättningen att den enskilde studerande använder bostaden under en avgränsad tid också får vägas in. Eftersom bostaden är avsedd för studerande vid universitet eller högskola, enligt definitionen i LÄM 1:5, har varje boende en avgränsning i sin boendetid.
När de fyra punkterna i LÄM 2:1 tillämpas kan exempelvis behovet av avskiljbara delar av rum och behovet av utrymme för inredning och utrustning bedömas vara mindre än för bostäder generellt. En studentbostad är därför möjlig att utforma och dimensionera med mindre area.
Personhygien ska finnas avskild i ett rum
LÄM 2:3
I bostaden ska finnas minst ett rum för personhygien.
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 3:22 BBR.
Författningskommentar
Bestämmelsen preciserar att bostadsfunktionen hygien, specifikt personhygien, alltid ska finnas avskild i ett rum. Det är en precisering av förordningens krav på avskiljbarhet. Vad som är ett rum definieras i LÄM 1:5 som ett utrymme i en byggnad, som kan beträdas och är avgränsat på alla sidor av golv, väggar och tak.
I LÄM 3:1 anges krav på fast inredning och utrustning i rum för personhygien, som ett tekniskt egenskapskrav.
Inget maxavstånd till tvättsstugan
LÄM 2:5
Utrymme för att tvätta och torka tvätt kan får finnas utanför bostaden och delas av flera bostäder. Utrymmet ska finnas i bostädernas närhet. Utrymmet ska vara dimensionerat för de bostäder som delar funktionen.
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 3:23 BBR.
Författningskommentar
Bostadsfunktionen hygien innefattar att tvätta och torka tvätt. Bestämmelsen anger att utrymmet får finnas utanför bostaden och delas av flera bostäder, till exempel i en gemensam tvättstuga.
I BBR finns ett allmänt råd om att gemensamma tvättstugor bör finnas inom 25 meters gångavstånd från en tillgänglig och användbar entré. I författningsförslaget anges i stället att i de fall funktionen tvätt och tork av tvätt finns utanför bostaden ska utrymmet finnas i närheten. I och med att man behöver ta med sig tvätten är det viktigt att avståndet mellan bostaden och utrymmet inte är för långt. Men något preciserat maximalt avstånd i meter anges inte.
Utrymmet ska ha en lämplig storlek och utformning, men föreskrifterna preciserar inte hur det gemensamma utrymmet ska se ut, eller hur stort det ska vara. Faktorer som har inverkan på dimensioneringen av utrymmet är till exempel antal, storlek på och typ av bostäder som delar funktionen och om bostäderna har tillgång till utrymme för tvätt och tork i den egna bostaden.
I LÄM 3:2 anges tekniska egenskapskrav för fast inredning och utrustning i utrymmen för tvätt och tork som delas av flera bostäder.
Förvaring för sånt som inte är dagligt bruk behöver inte finnas i bostaden
LÄM 2:5a
Utrymme för förvaring som inte är för dagligt bruk får finnas utanför bostaden men i dess närhet. Om utrymmet är placerat utanför bostaden ska det vara avskilt.
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 3:23 i BBR.
Författningskommentar
Bestämmelsen preciserar att i bostadsfunktionen förvaring ingår att kunna förvara sådant som inte används dagligen. Exempel på sådant som ska kunna förvaras kan vara resväskor samt kläder och utrustning som används säsongsvis, och liknande. Utrymmet får finnas utanför bostaden, och det ska i så fall vara avskilt så att varje bostad har sitt eget utrymme. Det möjliggör att förvaringen kan stängas och låsas.
Nytt krav på skrymmande förvaring för att möta PBF
LÄM 2:5b
Rum för förvaring som är för dagligt bruk och som är skrymmande får finnas utanför bostaden och delas av flera bostäder. Rummet ska vara dimensionerat för de bostäder som delar funktionen.
Motsvarande bestämmelse finns i avsnitt 3:23 i BBR.
Författningskommentar
Bestämmelsen preciserar att i bostadsfunktionen förvaring ingår att kunna förvara sådant som används dagligen och som är skrymmande. Exempel på sådant som ska kunna förvaras kan vara cyklar, barnvagnar, rollatorer och rullstolar. Det ska kunna förvaras i ett rum. Begreppet rum definieras i LÄM 1:5, och det är ett utrymme i en byggnad, som kan beträdas och är avgränsat på alla sidor av golv, väggar och tak. Rummet får finnas utanför bostaden och kan delas av flera bostäder, Det ska vara dimensionerat så att det är tillräckligt stort för de bostäder som delar funktionen.
3 kap. Tekniska egenskapskrav på bostäder vid uppförande av nya byggnader
Fast inredning och utrustning är inte lika viktigt i studentbostäder
LÄM 3:3
Ett utrymme för bostadsfunktionen matlagning ska ha fast inredning och utrustning för matlagning. Den fasta inredningen och utrustningen ska vara dimensionerad för det antal personer som bostaden är avsedd för.
För en studentbostad får hänsyn även tas till att bostaden används av den enskilde studerande under en avgränsad tid.
Boendeenheter som är avsedda för personer med demenssjukdom i särskilda boendeformer för äldre är undantagna från kravet enligt första stycket. Dock ska nödvändiga installationer vara förberedda.
Motsvarande bestämmelser finns i avsnitten 3:22, 3:226 och 3:228 BBR.
Författningskommentar
Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att en bostad har den fasta inredning och utrustning som behövs för att tillaga mat och förvara livsmedel, samt att den är tillräcklig för det antal personer som bostaden är avsedd för.
Vad gäller studentbostäder får hänsyn tas till att den enskilda boende använder bostaden under en avgränsad tid. Inredningen och utrustningen kan därför dimensioneras något mindre än i motsvarande bostäder som inte är studentbostäder. Som stöd i den konkreta utformningen behöver relevanta och vedertagna standarder och handböcker användas.
Ikraftträdande
Den nya författningen i sin helhet, som består av fyra kapitel, föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Samtidigt upphävs motsvarande regler om bostadsutformning i BBR. Den nya författningen föreslås ha en övergångstid om ett år.
Extra remiss: Boverkets förslag till föreskrifter om skydd mot buller i byggnader
Läs även:
- Massiv respons på nya byggregler krävde extra remisser – N&V 2-24
- Kravet på dörrar till hygienrum försvinner i nya byggregler (SÄK extra remiss) – N&V 2-24
- Krav på solljus försvinner men utblick kommer in (HHM extra remiss) – N&V 2-2
- Branschen vill spara pengar på lägre bullerkrav oavsett studentorganisationers åsikt (SMB extra) – N&V 2-24