Ur ByggaBodialogen
När man började grundlägga med platta på mark på 1960-talet var det vanligt att man göt betong på dränerande och kapillärbrytande grus. Ovanpå betongen isolerade man mellan reglar. På så sätt fick man ett golv som upplevdes som behagligt. Vad man inte tänkte på var att det aldrig blir riktigt torrt under isoleringen och att det därför finns stor risk för mögelangrepp på kilar eller ingjutna reglar. Konstruktionen drabbas ofta av mögellukt. Om detta händer kan man ibland bli kvitt lukten genom att suga ut luft ur golvet med en fläkt och ventilera bort lukten. I andra fall måste man byta ut hela golvkonstruktionen.
Riskkonstruktion 2 – flytande golv
När man uppmärksammade riskerna med mögel i regelverket på betongplattan började man göra ”flytande” golv, det vill säga golv som låg på sand utan genomgående reglar. Tyvärr visade det sig att inte heller denna konstruktion är särskilt säker. Även här kan det bildas mögel och elak lukt. Det brukar ske efter relativt lång tid, kanske först efter 10 – 15 år. Om det luktar från ett flytande golv finns det inga enkla åtgärder. Hela golvet måste bytas ut och huset saneras för att lukten ska försvinna.
Bättre konstruktion – isolering under plattan
En bättre konstruktion för platta på mark är denna: man isolerar direkt, med lämplig isolering anpassad för markkonstruktioner, på dränerande och kapillärbrytande grus. Ovanpå isoleringen gjuter man betongplattan.
Denna konstruktion har sällan skador – förutsatt att man har torkat ut byggfukten.
Att tänka på:
Underliggande isolering även under bärande delar är en förutsättning för att golvet ska bli torrt. Det tar dock lång tid att torka ut de tjocka delarna av betongplattan. Det finns beräkningsprogram som ger en god uppfattning om hur lång tid det tar. Golvvärmen kan användas för att torka ut betongplattan innan golvbeläggningen läggs på. Matta på fuktig betong kan ge hälsoproblem
Innan man limmar en matta mot betongen ska den ha torkat tillräckligt. Hur mycket beror på mattans egenskaper. Ett bra riktvärde är 85% relativ fuktighet i betongen. Det finns utbildade personer som vet hur man ska mäta för att kontrollera att betongen torkat till rätt värde. Läggs mattan på alltför fuktigt underlag kan limmet komma att brytas ner (förtvålas) och en skarp, irriterande lukt avges då från golvet. Människor som vistas i huset kan känna sveda i ögonen och få huvudvärk. Åtgärder i sådana hus kan bli dyra, eftersom man även måste sanera betongen.
Olika golvbeläggningar tål fukt olika bra
• PVC-mattor bör inte utsättas för mer än 85% relativ fuktighet (RF). Över detta värde kan limmet förtvålas och mattan kan avge mjukgörare och bli spröd.
• Linoleummattor bör heller inte läggas på fuktigare underlag än 85% RF. Även i detta fall kan det bli fråga om att limmet bryts ner. Dessutom kan det bildas mögel på mattans undersida vilket kan leda till elak lukt.
• Trägolv får inte ligga på för fuktigt underlag med hänsyn till risken för fuktrörelser och framtida sprickbildning. Därför ska trägolv ligga på plastfolie. Reglerna i HusAMA säger att man får lägga sådant golv om underlaget är torrare än 95% RF. Om golvet är så fuktigt är det helt nödvändigt att betongytan är ordentligt rengjord för att inte mikroorganismer ska växa till och orsaka elak lukt.
• Textilmattor läggs inte numera. De var emellertid lämpliga från fuktsynpunkt eftersom de tillät fukten i golvet att torka.
• Klinkergolv tål fukt.