På Boverket pågår just nu arbetet med att ta fram förslag på nya byggregler. Förslag till nya föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader har nu skickats ut på remiss. I de nya föreskrifterna försvinner bland annat ”bör” och allmänna råd. Den första delen i författningsförslaget till de nya byggreglerna gällande föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader omfattar Övergripande bestämmelser. Nedan följer en sammanfattning av författningsförslaget i avdelning I och de huvudsakliga förändringar jämfört med BBR.
Uppdatering 240212: Boverket har efter förra remissomgången gjort ändringar i förslagen på föreskrifter. Dessa ändringar är nu ute på en ny remissomgång. Svaren ska vara hos Boverket senast 5 april 2024. Extra remissen hittar du här Boverkets förslag till föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall – Boverket
Läs även: Kravet på dörrar till hygienrum försvinner i nya byggregler – N&V 2-24
Uppdatering 230926: Boverket bedömer att det behövs mer tid för att gå igenom remissynpunkterna på författningsförslagen. Boverket har därför bestämt att flytta fram tidplanen för de nya föreskrifterna till den 1 januari 2025.
SÄK är Boverkets förkortning på Boverkets förslag till föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader
Plan- och byggförordningen, PBF 3:10 föreskriver att ett byggnadsverk ska vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att det inte ska föreligga oacceptabla risker för olyckor vid användning eller drift. I kapitel 2 i författningsförslaget (SÄK) preciseras för respektive risk vad som krävs av projektering och utförande för att uppfylla kravet i PBF vid uppförande av nya byggnader.
Utgångspunkten i förslaget är att de nya reglerna varken ska innebära skärpningar eller lättnader i säkerhetsnivån jämfört med kraven i BBR. Säkerhetsreglerna i BBR representerar en kunskap och erfarenhet kring olika säkerhetsaspekter och olycksrisker i byggnader, inte minst utifrån ett barnsäkerhetsperspektiv. Flertalet av reglerna har funnits med under många år och har tillkommit på grund av att man sett ett tydligt behov av dessa då olyckor skett för att området inte varit reglerat. En utgångspunkt i regelarbetet har varit att behålla en reglering av de ibland ganska specifika säkerhetsrisker som BBR ger uttryck för. Förslaget innebär därför få förändringar i sak och till stor del har formuleringar av funktionskraven i BBR behållits. Detaljregler och måttangivelser i allmänna råd har i relativt liten utsträckning överförts till den föreslagna författningen, eftersom det bedömts bli alltför styrande att göra dem till bindande föreskrift. Det innebär att byggherren i högre utsträckning måste göra en riskanalys i den enskilda situationen och för vägledning i tillämpningen vända sig till SIS-standarder och branschdokument.
Boverket har analyserat varje föreskrift och varje allmänt råd i BBR och tagit ställning till vilka regler som ska finnas med i den nya författningen.
Författningsförslagets struktur har tre kapitel:
- 1 kap. Övergripande bestämmelser
– förslag till föreskrifter om projektering, kontroll och dokumentation, som motsvarar allmänna råd i BBR. - 2 kap. Uppförande av nya byggnader
– funktionskrav som tillåter olika lösningar. Kraven är teknik-, metod- och materialneutrala. - 3 kap. Ändring av byggnader
– förslag till föreskrifter om vilka anpassningar och avsteg som får göras vid ändringar av byggnader jämfört med kraven på nya byggnader och hur kraven i övrigt ska tillämpas vid ändring av byggnader.
Tre preciseringsnivåer
Enligt den nya regelmodellen kan bestämmelserna ha tre olika preciseringsnivåer: A, B eller C. Olika bestämmelser inom samma område kan formuleras med olika preciseringsnivåer.
Boverket har formulerat krav med den lägre preciseringsnivån, där de bedömer att det finns möjlighet samt vilja och initiativ hos branschen att utarbeta egna verktyg, lösningar och verifieringsmetoder.
I vissa fall har det emellertid bedömts finnas ett fortsatt behov av måttsättningar i de nya föreskrifterna. (preciseringsnivå C). Sådana exempel är mått för fri höjd och angivande av högsta tillåtna temperatur för tappvarmvatten.
Enligt regelmodellen kan en lägre preciseringsnivå i de nya reglerna väljas om det finns en vilja och möjlighet hos branschen att utarbeta verktyg med lösningar och verifieringsmetoder SIS har som ett led i förändringsarbetet startat upp ett arbete kring revidering eller utveckling av nya nationella standarder inom följande regleringsområden:
- Trappor, inkl. trappräcken och ledstänger.
- Ramper.
- Glassäkerhet.
Genom branschens initiativ inom dessa områden bedömer Boverket att regleringen i dessa avseenden kan formuleras med en lägre grad av precisering.
Övergripande bestämmelser – säkerhet vid användning
Portalparagrafen
Portalparagrafen anknyter till formuleringarna om säkerhet vid användning i 3 kap. 10 § PBF. Boverket vill knyta de föreslagna föreskrifterna till kravet i förordningen och tydliggöra att föreskrifterna anger krav för att motverka oacceptabla risker för olyckor till följd av olämplig utformning av byggnader. Kraven ska förhindra personskador vid byggnadens användning eller drift till följd av snabba förlopp såsom fall, sammanstötning och brännskador.
Mindre avvikelse
Formuleringen i BBR om mindre avvikelse från föreskriften kan ge intryck av att byggnadsnämnden kan befria byggherren från det fulla ansvaret för att uppfylla de tekniska egenskapskraven i PBL 8:4, något som inte har stöd i PBL.
Boverket föreslår därför att bestämmelsen om mindre avvikelse formuleras om, så att det tydliggörs att det är byggherren som har ansvaret för att en åtgärd uppfyller alla krav i författningen.
Därefter är det byggnadsnämndens uppgift, som för övriga regler, att inför startbesked eller slutbesked bedöma om byggherren har tillämpats reglerna på ett korrekt sätt.
Byggprodukter
Begreppet ”byggprodukter med bedömda egenskaper” ändras till ”byggprodukter med förhandsbedömda egenskaper”. Ändringen förtydligar att byggherren alltid måste bedöma byggprodukters egenskaper. Det blir tydligare att de regler som särskilt handlar om förhandsbedömda egenskaper gäller just sådana som omfattas av definitionen i författningsförslaget SÄK 1:6.
Byggprodukter ska ha kända och dokumenterade egenskaper i de avseenden som det har betydelse för att uppfylla kraven i författningen enligt SÄK 1:7. Detta behövs för att byggherren ska kunna bedöma att produkterna är lämpliga att infogas i byggnadsverket.
Vid återanvändning eller återbruk kan produkter ha fått förändrade egenskaper via åldring, slitage eller annan påverkan. Frågeställningar kring cirkulärt byggande har visat på behov av att branschen utvecklar standardiserade verifieringsmetoder för produkter som ska återbrukas eller återanvändas
Byggherrens kontroller
För att kvalitetssäkra byggprocessen införs bestämmelser om att kontroller ska genomföras, att resultatet ska dokumenteras, hur kontrollerna ska utföras beroende på när i byggprocessen de genomförs samt hur olika typer av kontroller kan kombineras för att säkerställa att kraven uppfylls. Krav på kontroll gäller oberoende av de kontroller som tas upp i kontrollplan enligt PBL 10:6.
Kontroller kan genomföras i tre olika skeden: under projekteringen, under utförandet och i den färdiga byggnaden. Det kan vara tillräckligt att göra kontroller under projektering och utförande eller endast i den färdiga byggnaden.
Svara på remissen
Vill du svara på remissen hittar du all information hur du går tillväga på Boverkets webbplats.
Remissvaren ska ha kommit in till Boverket senast den 16 juni 2023.
De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.
Remiss – Boverkets förslag till föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader
Läs även:
- Säkerhet vid användning – skillnader mot BBR – Uppförande av nya byggnader (SÄK avdelning II) – N&V 2-23
- Säkerhet vid användning – skillnader mot BBR – Ändring av byggnader (SÄK avdelning III) – N&V 2-23
- Skärpta krav på projektering i förslag på nya byggregler för hygien, hälsa och miljö (HHM) – N&V 2-23
- Hygien, hälsa och miljö – skillnader mot BBR – Uppförande av nya byggnader (HHM avdelning II) – N&V 2-23
- Hygien, hälsa och miljö – skillnader mot BBR – Ändring av byggnader (HHM avdelning III) – N&V 2-23