Ett förslag till nya föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader är nu ute på remiss. Den andra delen (avdelning II) omfattar Uppförande av nya byggnader. Kapitel 2 i den föreslagna nya författningen SÄK har, likt BBR avsnitt 8, en indelning och rubriksättning utifrån olycksrisker. Detaljregler och måttangivelser i allmänna råd från BBR har i stort sett försvunnit för att istället belysa funktionskravet. Boverket menar att Byggherren därför i högre utsträckning måste göra en riskanalys i den enskilda situationen samt få vägledning från SIS-standarder och branschdokument.
Uppdatering 240212: Boverket har efter förra remissomgången gjort ändringar i förslagen på föreskrifter. Dessa ändringar är nu ute på en ny remissomgång. Svaren ska vara hos Boverket senast 5 april 2024. Extra remissen hittar du här Boverkets förslag till föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader – Boverket
Läs även: Kravet på dörrar till hygienrum försvinner i nya byggregler – N&V 2-24
Uppdatering 230926: Boverket bedömer att det behövs mer tid för att gå igenom remissynpunkterna på författningsförslagen. Boverket har därför bestämt att flytta fram tidplanen för de nya föreskrifterna till den 1 januari 2025.
Nedan följer en sammanfattning av författningsförslaget i avdelning II och de huvudsakliga förändringar jämfört med BBR.
SÄK är Boverkets förkortning på Boverkets förslag till föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader
Uppförande av nya byggnader – säkerhet vid användning
Utgångspunkten i förslaget är att de nya reglerna varken ska innebära skärpningar eller lättnader i säkerhetsnivån jämfört med kraven i BBR. Säkerhetsreglerna i BBR representerar en kunskap och erfarenhet kring olika säkerhetsaspekter och olycksrisker i byggnader, inte minst utifrån ett barnsäkerhetsperspektiv. Flertalet av reglerna har funnits med under många år och har tillkommit på grund av att man sett ett tydligt behov av dessa då olyckor skett för att området inte varit reglerat. En utgångspunkt i regelarbetet har varit att behålla en reglering av de ibland ganska specifika säkerhetsrisker som BBR ger uttryck för. Förslaget innebär därför få förändringar i sak och till stor del har formuleringar av funktionskraven i BBR behållits. Detaljregler och måttangivelser i allmänna råd har i relativt liten utsträckning överförts till den föreslagna författningen, eftersom det bedömts bli alltför styrande att göra dem till bindande föreskrift. Det innebär att byggherren i högre utsträckning måste göra en riskanalys i den enskilda situationen och för vägledning i tillämpningen vända sig till SIS-standarder och branschdokument.
Kapitel 2 i den föreslagna nya författningen SÄK har, likt BBR avsnitt 8, en indelning och rubriksättning utifrån olycksrisk:
- fall (inkl. taksäkerhet)
- sammanstötning och klämning (inkl. glassäkerhet)
- brännskador
- instängning
- förgiftning
Huvudsakliga förändringar av säkerhetsreglerna jämfört med BBR – SÄK kapitel 2
Ändringar i sak:
- Kranar med kokande vatten för matlagning med barnsäkerhetsanordning blir tillåtna att installera även i bostadskök (SÄK 2:34)
Installationer för tappvatten
SÄK 2:34
Kraven i SÄK 2:33 första stycket gäller inte ett tappställe, som är fast anslutet till tappvatteninstallationen, och som kan ge tappvatten avsett för matlagning, om det har en säkerhetsfunktion som minimerar risken att barn tappar ut vatten. Tappstället ska dessutom vara utformat så att det vid beröring inte kan orsaka brännskador.
- Räcken, föreskriften breddas till att omfatta fler situationer/ytor än trappor, ramper och balkonger (SÄK 2:10)
Räcken och andra skydd mot fall
SÄK 2:10
Trappor, ramper, balkonger, loftgångar, takterrasser och andra vistelseytor i eller i anslutning till byggnader, där det finns särskild risk för personskador till följd av fall, ska ha skydd mot fall. Ramper ska dessutom ha skydd som motverkar avåkning.
Det allmänna rådet om avåkningsskydd på ramp görs om till bindande krav.
- Krav på visst avstånd mellan dörr och trappa gäller inte bara i utrymningsväg (se allmänt råd i avsnitt BBR 5:334) utan generellt. (SÄK 2:7)
SÄK 2:7
Det ska finnas ett plan, mellan en dörr och en nedåtgående trappa, ramp eller en- staka trappsteg, om det inte är uppenbart onödigt. Planet ska vara tillräckligt stort med hänsyn till trappans eller rampens utformning och risken att falla vid den avsedda användningen.
I utrymningsväg uppfylls kravet om avståndet mellan dörr och trappa eller ramp är minst 0,8 meter.
- Tillträdesanordningar till tak – fast monterad fasadstege får användas upp till en uppstigningshöjd motsvarande två normalvåningar (tidigare allmänt råd fasadhöjd 8 meter) (SÄK 2:17)
Tillträdesanordningar till tak
SÄK 2:17
Byggnader ska förses med fasta tillträdesanordningar till taket i den omfattning som krävs för att tillträdesvägarna ska bli säkra. Tillträdesanordningen får vara en fast monterad eller fällbar väggstege med fallskydd, om uppstigningshöjden, vid uppstigningsstället, motsvarar högst två normalvåningar. Tillträdesanordningen får vara en lös anliggande stege om risken för personskador med hänsyn till uppstignings- höjden är liten och byggnaden har en anordning som hindrar stegen från att glida i sid- led eller ut från fasaden.
Föreskrifter och allmänna råd i BBR som upphävs:
- Spisar, ugnar, yttemperaturer ytor och handtag, vred, hällskydd, barnsäkerhetsbeslag på lågt sittande ugnsluckor (avsnitt BBR 8:42)
Boverket bedömer att allmänt råd i BBR om hällskydd som täcker spisens framkant och sidor inte bör göras till föreskrift. Utredningen har visat att hällskydd ofta inte installeras/monteras eller tas bort efter installation och regeln bedöms därför inte vara ändamålsenlig, det vill säga regeln når inte det avsedda målet. Ett hällskydd som skyddar barn från varma plattor på spisen kan vid behov enkelt monteras i efterhand både på traditionella spisar och på spishällar. Barnsäkerhetsbeslag på ugnsluckor ska inte heller göras till föreskrift då det kan monteras i efterhand vid behov.
Nytt & Viktigts kommentar:
Tveksamma motiveringar från Boverket kan tyckas. Bara för att en regel inte efterlevs skulle göra det vara en anledning till att ta bort regeln. Med den logiken kan man ifrågasätta varför vi alls följer regler. Att sedan montera ett hällskydd eller barnsäkerhetsbeslag på ugnsluckor efter att ett barn bränt sig, vilket Boverket föreslår, ger dessvärre inget skydd för de barn som redan fått brännskador. Boverket bedömer dock att kostnadsbesparingen för ett hällskydd bedöms vara 300–600 kronor vilket blir en möjlig minskning av produktionskostnaden. Hur mycket samhällskostnaden för ett brännskat barn är framgår inte.
- Särskilt utrymme för barnsäker förvaring av kemisk-tekniska preparat och medicin i bostäder (avsnitt BBR 8:7)
- Skyltning som varnar för tomgångskörning i garage (över 50 kvadratmeter) (avsnitt BBR 8:7)
- Stödhandtag i dusch i tillgängligt hygienrum i bostäder (avsnitt BBR 8:22, allmänt råd)
- Låda med barnsäkerhetsbeslag för förvaring av vassa hushållsredskap (avsnitt BBR 8:32, allmänt råd)
Föreskrifter i BBR som upphävs – regleras i annan lagstiftning och det övergripande PBF-kravet bedöms vara tillräckligt som reglering i byggreglerna:
- Skydd mot elstötar och elchocker (avsnitt BBR 8:8)
- Skydd mot explosioner, tryckbärande anordningar förses med säkerhetsanordningar (avsnitt BBR 8:5)
Bestämmelser i författningsförslaget där vissa måttangivelser och detaljregler upphävs och det därför blir mer av en riskbedömning i det enskilda fallet för byggherren:
- Öppningsbara fönster och balkongdörrar, barnsäkerhetsanordningar (SÄK 2:4)
Öppningsbara fönster och balkongdörrar
SÄK 2:4
Om det finns risk för personskador till följd av fall ska öppningsbara fönster i utrymmen där barn kan vistas ha säkerhetsanordningar som minimerar risken att barn öppnar eller tar sig förbi dem. Detsamma gäller för balkongdörrar och liknande i sådana utrymmen.
Byggherren behöver göra en riskanalys i det enskilda fallet. Därför bedömer Boverket att förslaget är mer ändamålsenligt i förhållande till syftet med föreskriften än alternativet att reglera med måttangivelser.
- Trappor, utformning (SÄK 2:5 och 2:6 SÄK 2: och 2:9)
Trappor och ramper
SÄK 2:5
Trappor och ramper ska vara utformade så att personer kan förflytta sig säkert.
Boverkets motivering till att ta bort kravet är bland annat att SIS har påbörjat ett arbete med att ta fram en ny standard för trappor och ramper. I en ny standard är det möjligt att mycket mer detaljerat ange hur olika trapptyper, i olika miljöer och med olika användning kan utformas för att bli säkra. Det är också möjligt att i en standard samlat ta hand om både säkerhets- och tillgänglighetsaspekter enligt Boverket. (Det framgår dock inte om detta är SIS avsikt med den nya standarden. Reds anm.)
- Räcken, utformning – höjd och barnsäkerhetsmått. (SÄK 2:11)
Räcken och andra skydd mot fall
SÄK 2:11
Ett skydd mot fall ska vara utformat och ha sådan höjd att det med hänsyn till ytans avsedda användning och fallhöjden begränsar risken för personskador till följd av fall. Skyddet ska tåla dynamisk påverkan av en människa.
I utrymmen där barn kan vistas ska skyddet vara utformat så att det motverkar klättring. Öppningar i skyddet ska vara utformade så att barn inte kan falla igenom eller fastna i dem.
- Ledstänger, räcker det med en ledstång eller ska det finnas på båda sidor, utformning (SÄK 2:12 och 2:13)
Ledstänger
SÄK 2:12
Trappor och ramper ska ha minst en ledstång som stöd för balansen. Om det behövs utifrån den avsedda användningen och utformningen av trappan eller rampen ska det finnas ledstänger på båda sidor.
Ledstänger
SÄK 2:13
Ledstänger ska
1. vara placerade och utformade så att de är lätta att gripa om,
2. löpa kontinuerligt längs med trappan eller rampen, om det inte skulle motverka utrymmets avsedda användning, och
3. vara utformade så att de ger stöd när man påbörjar eller avslutar förflyttningen i trappan eller rampen.
I publika lokaler och trapphus i flerbostadshus, ska ledstängerna dessutom vara kontrasterande mot omgivande ytor.
- Taksäkerhet, tillträdesanordningar till tak, säkerhetsanordningar för förflyttning på tak, fasta arbetsställen, fästanordningar för säkerhetsselar, fotstöd, snörasskydd (SÄK 2:17, 2:19, 2:20, 2:21, 2:22, 2:24)
Fast säkerhetsutrustning för förflyttning på tak
SÄK 2:19
Det ska finnas fast säkerhetsutrustning för förflyttning mellan uppstigningsställen och fasta arbetsställen på taket i sådan omfattning att risken för personskador begränsas vid förflyttning på taket. Det ska gå att förankra personlig fallskyddsutrustning i säkerhetsutrustningen.
Det ska finnas en avlastningsyta, om det behövs för att säkert kunna transportera arbetsmaterial och utrustning till arbetsstället.
Förankringsanordningar för linor till säkerhetsselar
SÄK 2:20
Förankringsanordningar för kopplingslinor till säkerhetsselar ska finnas i den omfattning som är nödvändig för personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift. Förankringsanordningar ska vara placerade så att det går att vara kontinuerligt förankrad vid förflyttning och så att risken för pendlingsfall minimeras.
Fotfästen vid takfot och takbrott
SÄK 2:21
Om det krävs med hänsyn till fallhöjden och takets utformning ska det finnas stadiga fotfästen vid takfot och takbrott, i den omfattning som behövs för personsäkerheten.
Fasta arbetsställen på tak
SÄK 2:22
Fasta arbetsställen ska vara utformade med hänsyn till den totala fallhöjden, arbetets art och de risker som finns där arbetet ska utföras. Det fasta arbetsstället ska ha en uppstigningsanordning och skydd mot fall, som inte försvårar transporter av arbetsmaterial och utrustning, om det behövs för att arbetet ska kunna ske på ett säkert sätt och med en normal arbetshöjd.
Skyddsanordningar mot fallande is och snö
SÄK 2:24
Skyddsanordningar mot fallande is och snö ska finnas vid byggnaders entréer om det finns särskilda risker för personskador till följd av fallande is och snö från taket.
Boverket föreslår funktionskrav som bland annat reglerar tillträdesanordningar, fast säkerhetsutrustning för förflyttning mellan uppstigningsställen och fasta arbetsställen på tak samt skyddsanordningar mot fall från tak. Kraven har sin motsvarighet i BBR. Förslaget innebär att det för varje enskilt tak behöver göras en riskanalys i projekteringen av taksäkerheten. Kraven innebär en betoning av krav på fackmässig kompetens för att klara säkerhetskraven på att riskerna vid uppstigning och förflyttning på tak inte får vara oacceptabla. Till hjälp finns metoder i branschen i form av SIS-standarder och branschdokument som Taksäkerhetskommitténs branschstandard.
- Dörrar, klämskydd (SÄK 2:27)
Dörrar och andra rörliga delar och anordningar
SÄK 2:27
Byggnaders rörliga delar och anordningar ska vara placerade och utformade så att risken för personskador genom att någon blir klämd, sammanstöter eller faller begränsas.
Boverket bedömer att det inte är lämpligt att göra om allmänt råd om när dörrar bör förses med klämskydd (skolor/förskolor/entrédörrar bostäder) till bindande föreskrift. En bedömning måste göras hur det övergripande kravet om att begränsa klämrisk ska tillämpas på olika skolor eller för olika utrymmen och dörrar i skolan.
- Fast inredning och utrustning, barnsäkerhet (SÄK 2:28)
Fast inredning och utrustning
SÄK 2:28
I utrymmen där barn kan vistas ska fast inredning och utrustning som är lätt åtkomlig för barn vara utformad så att risken för barnolycksfall begränsas.
- Värmeinstallationer, temperaturgränser metall (SÄK 2:32)
Värmeinstallationer
SÄK 2:32
Lätt åtkomliga delar av värmeinstallationer ska ha skydd mot ofrivillig beröring, om installationens funktion och placering medför särskild risk för brännskador. Risken för barnolycksfall ska särskilt beaktas.
En fast monterad värmestrålningskälla ska vara utformad och placerad så att personer i närheten inte kan få brännskador.
- Placering av utslagsvask (SÄK 2:35)
Utslagsvask
SÄK 2:35
En utslagsvask ska vara placerad så att risken för skållningsskador begränsas.
Svara på remissen
Vill du svara på remissen hittar du all information hur du går tillväga på Boverkets webbplats.
Remissvaren ska ha kommit in till Boverket senast den 16 juni 2023.
De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.
Remiss – Boverkets förslag till föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader
Läs även:
- Säkerhet vid användning – skillnader mot BBR – Övergripande bestämmelser (SÄK avdelning I) – N&V 2-23
- Säkerhet vid användning – skillnader mot BBR – Ändring av byggnader (SÄK avdelning III) – N&V 2-23
- Skärpta krav på projektering i förslag på nya byggregler för hygien, hälsa och miljö (HHM) – N&V 2-23
- Hygien, hälsa och miljö – skillnader mot BBR – Uppförande av nya byggnader (HHM avdelning II) – N&V 2-23
- Hygien, hälsa och miljö – skillnader mot BBR – Ändring av byggnader (HHM avdelning III) – N&V 2-23